Irina: beauty and fashion, hair and make-up blog

« Back to Home

Alles wat u dient te weten over haaruitval en haarwerken

Gepost op

Het aanschaffen van haarwerken kan meerdere redenen hebben. Mensen kunnen haarziekten hebben of door de behandeling van kanker het haar (gedeeltelijk) verliezen. Een belangrijke reden voor het aanschaffen van een haarwerk kan ook zijn doordat men alopecia androgenetica heeft.

Alopecia androgenetica

Het is de naam die vaak wordt aangeduid met de "mannelijke kaalheid". Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes. Deze zijn gevoelig voor het mannelijke hormoon dihydroxy-testoron (DHT). Mannen worden eerst kaal of dun behaard op de kruin of bij de inhammen. Ook vrouwen kunnen hier last van hebben. Mannelijke kaalheid is onomkeerbaar. Het haar dat weg is zal niet meer terugkomen. In Nederland heeft hier ongeveer 70% van de mannen last van en 40% van de vrouwen. Bij mannen zal de kaalheid zo ver doorgaan tot slechts een rand op het achterhoofd overblijft. Bij vrouwen zal over het algemeen het haar dunner worden. Deze vorm van haaruitval is geen ziekte maar is vaak erfelijk bepaald.

Soort haar

Wanneer u een keus wilt maken voor een bepaald haarwerk, is het natuurlijk eerst belangrijk dat u zich gaat verdiepen in de verschillende materialen en technieken. Zo kunt u een goede keuze maken wat betreft uw toekomstige haardracht. Er is ook keuze uit verschillende soorten haar. Hieronder een opsomming daarvan:

Europees haar is goed voor Europeanen. Het haar kan goed tegen beschadiging door föhnen, agressieve shampoos, kleurstoffen, enzovoort.

Aziatisch haar is vaak goed voor mode haarwerk. Het wordt vooral gebruikt als er meer haar wordt gebruikt dan gewenst is. Het is bijna altijd donker van kleur. Voor een andere kleur moet het chemisch behandeld worden.

Synthetisch haar is de laatste tijd sterk verbeterd van kwaliteit. Het is, als het goed wordt onderhouden, niet van echt haar te onderscheiden. Het onderhoud en het gebruik ervan is vrij gemakkelijk.

Soorten haarwerk

Machinaal bewerkt zijn confectie en maatconfectie haarwerken. Daarnaast heb je nog echt maatwerk dat dan met de hand wordt gemaakt. Maatconfectie zal vele malen duurder zijn dan machinaal gemaakt haarwerk. Maatgemaakt haarwerk wordt precies op de maat van het hoofd vervaardigd. Het wordt bijna altijd met de hand geknoopt. Omdat de arbeidskosten in het buitenland lager zijn dan hier, zal het bijna altijd daar plaatsvinden. Handgeknoopt haarwerk is vrij tijdsintensief. Het kan gemakkelijk drie tot vier maanden duren voordat het haarwerk klaar is.

De ondergrond

De haren worden altijd geknoopt op een ondergrond van bijvoorbeeld gaas. In enkele gevallen worden ze op een kunststof gesloten basis gemaakt. Deze zal zich bij het dragen van het haarwerk op de huid vastzuigen, waardoor u niet bang moet zijn dat hij zal afwaaien. Het kan ook met een zweetband, haarband of sjaal worden gedragen. Ook worden haarwerken vaak gedragen met een pleister die aan twee zijden plakt. Het belangrijkste bij het dragen van een haarwerk is dat u er zich gelukkig bij voelt.


Delen